Met drie kinesitherapeuten in ons team kunnen wij u een breed spectrum van behandelingen aanbieden.
Ieder van ons heeft zijn eigen interessegebieden en specialisaties.
Daarnaast kunnen we binnen het team een behandelingsplan opstellen om patiënten met uiteenlopende klachten binnen één praktijk verder te helpen. Dit maakt de behandeling voor de patiënt comfortabeler. De patiënt moet niet telkens zijn hele verhaal doen tegen elke therapeut.
Voor een operatie is het belangrijk dat alle structuren in de best mogelijke conditie zijn, zodat er na de operatie optimaal gestart kan worden aan het af te leggen traject. Pre-operatieve revalidatie omvat uitleg over hoe de postoperatieve revalidatie er uit gaat zien. Er wordt getracht u zo mobiel mogelijk te krijgen, een goede spier(ont)spanning te creëren en er worden basisoefeningen voor spiercontrole aangeleerd.
Postoperatief gaan we samen aan de slag, de chirurg geeft meestal een te volgen protocol mee. De eerste fase na een operatie bestaat uit pijndemping en mobilisatie. Nadien wordt er gewerkt op controle en kracht van het lidmaat, met als doel het normale leven en/of de sportspecifieke carrière terug op te pikken.
Met manuele therapie gaan we werken aan pijnverlichting van spieren en gewrichten en proberen we bewegingsvrijheid te creëren van gewrichten met verminderde bewegingsuitslag. Door uitgebreid klinisch te redeneren, trachten we de oorzaak van de klacht te achterhalen en die via educatie en manuele technieken op te lossen. Ons uiteindelijke doel is om op lange termijn mobiel en pijnvrij te zijn.
Extra informatie: www.mathera.be
We richten ons zowel op het herstel van de klacht, als preventie hiervan. De behandeling wordt afgestemd op de fase van het weefselherstel. Hierbij wordt er progressief en sportspecifiek belast. Via krachtmeting met de handhelddynamometer kunnen we onevenwichten of tekorten in beeld brengen. Er wordt gebruik gemaakt van de principes van trainingsleer, verschillende soorten tapes en oefenmateriaal. Aan de hand van trainingsadvies en screening proberen we sporthervatting zonder recidieven te bekomen.
Het is normaal dat we een soort stress, dit is een normale verhouding tussen spanning en rust, ervaren tijdens ons dagdagelijks leven. Wanneer er echter langdurige spanningsopbouw is zonder volledige ontspanning verliezen we ons volledig herstel. Via ademhalings- en ontspanningstherapie worden er handvaten aangereikt om zelf kennis en controle te krijgen over eigen geest en lichaam.
Rond de covid-periode heeft onze ademhaling meer aandacht gekregen. Dit is inderdaad een belangrijk aspect om goed te functioneren. We vinden het allemaal doodnormaal om onze arm-, romp- en beenspieren te trainen, maar vergeten hierbij onze ademhalingsspieren. Met de IMT worden de inademhalingsspieren getraind op kracht en uithouding. De metaboreflex treedt op wanneer uw ademhalingsspieren vermoeid geraken, dit heeft als gevolg dat er minder bloedtoevoer gaat naar de andere spieren. Bij (top)sporters kan dit een enorme invloed hebben op hun prestatieniveau, maar het heeft ook effect op ieders levenskwaliteit. Deze therapie is zeker aan te raden bij post-covid patiënten. Er wordt getest via een MIP-test. U krijgt een op maat gemaakt trainingsprogramma waarna u thuis kan werken aan uw herstel met een eenvoudig toestel.
Voor elke ouder is de komst van een baby een bijzondere periode. Aan de hand van uitleg en oefeningen proberen we u en uw partner zo goed mogelijk te begeleiden tijdens deze nieuwe levensfase. Tijdens de prenatale periode geven we adviezen en oefeningen om zo fit mogelijk de bevalling tegemoet te gaan en overlopen we eveneens welke oefeningen kunnen gedaan worden om het bevallingsproces zo comfortabel mogelijk te beleven. De postnatale revalidatie start ten vroegste 6 weken na de bevalling waarbij de recuperatie van het globale lichaam centraal staat.
Twee derde van ons lichaam bestaat uit vocht. Het is over heel ons lichaam verspreid en bevindt zich rond cellen en in onze hersen-, bloed- en lymfebanen. Het dient als transport van voeding en afvalstoffen, zorgt voor de juiste zenuwprikkeling en de afvoer van gassen en hormonen. Het heeft als doel ons lichaam te zuiveren, te voeden en te draineren. Op deze vochthuishouding kunnen we ingrijpen via voeding (KH-arm eten), beweging, steunkousen of compressietherapie (korterekzwachtel of Coban), taping en manuele lymfedrainage. Er zijn verschillende problematieken waarbij therapie aangewezen kan zijn: na een operatie of ongeval, na verwijdering van lymfeklieren, bij darmproblematiek, voor en na plastische chirurgie of bij het verwijderen van wijsheidstanden. Eveneens kan dit effectief zijn bij mensen met stressproblematiek aangezien dit inwerkt op het parasympatisch zenuwstelsel.
Brandwonden en littekens zijn kwetsuren die bijzondere aandacht vereisen. Spanning van een litteken of brandwonde kan een bewegingsbeperking veroorzaken, maar eveneens kan het uitzicht van het litteken hinder opleveren. Via manuele technieken, posturale rekkingen, een PRUS-toestel en/of actieve oefentherapie behandelen we de littekens en brandwonden.
Extra informatie: www.howtotreatscars.com
IASTM staat voor instrument assisted soft tissue mobilization. Aan de hand van drie gladde massieve roestvrijstalen instrumenten en een tussenstof worden spier en botklachten behandeld. Bij sporters zijn dit heel bruikbare technieken om prestaties te verbeteren, zowel in de voorbereidings- als tijdens de recoveryfase van een wedstrijd. Bindweefsel- en spierobstructies worden verholpen, waardoor zenuwaansturing en biomechanica van het lichaam terug wordt geoptimaliseerd. Het is eveneens een dankbare techniek bij het bewerken van houdingsproblematiek. Deze behandeling is eveneens bruikbaar om spierspanning en littekenweefsel te behandelen.
Extra informatie: www.ergontechnique.com
Triggerpunten zijn verkrampte spierzones die lokale drukpijn geven in combinatie met een specifiek uitstralingspatroon. Ze kunnen manueel via compressie worden behandeld of via een fijn naaldje waarbij de huid ontsmet wordt. Bij de behandeling wordt de spier aangeprikt, dit kan een zwaar of pijnlijk gevoel geven naar het uitstralingsgebied en lokaal een schok. Het is belangrijk dat na het prikken de spier en omliggende weefsels goed worden losgewerkt via stretching, mobilisatie of circulatieoefeningen.
Extra informatie: www.dryneedling-gent.be
Het doel van het Mulligan Concept is u pijnvrij te laten bewegen. Via manuele technieken worden de gewrichten terug in hun natuurlijk bewegingspatroon gebracht, waardoor eveneens de spierspanning verdwijnt en er meteen verbetering is van pijn en bewegingsvrijheid.
In de media wordt er vaak te kort door de bocht gegaan over stabilisatietraining waarbij termen als een strakke buik, sit-ups en planking zonder nadenken worden toegepast. Wat wel zo is, is dat stabilisatietraining zowel voor de sedentaire als (top)sporter een must is. Een stabiel lichaam bestaat uit verschillende factoren die met elkaar interacteren namelijk: het passief systeem (botten, ligamenten, kapsel), het actief systeem (spieren) en ons neuraal systeem (aansturing, timing). Om op het juiste onderdeel te werken, onderzoeken we eerst welke factor er precies hapert zodat we op het juiste facet kunnen ingrijpen. Zo kunnen onze lokale stabiele spieren met weinig energie ons lichaam constant in de juiste richting sturen, maar loopt het meestal mis op dit actief systeem. Zodra we ons lokale stabilisatoren correct kunnen aanspannen kan er overgegaan worden naar ons globale stabilisatoren om uiteindelijk onze globale mobilizers aan te spreken. Een goed feedforward mechanisme is een must, zowel bij mensen met valproblematiek, mensen met chronische problematiek als bij (top)sporters.
Afhankelijk van de klacht of aandoening wordt er een persoonlijk behandelingsplan opgesteld. Dit behandelingsplan kan bestaan uit educatie, manuele behandeling en/of oefentherapie. Er wordt getracht een trainingsprogramma voor thuis mee te geven. Educatie is hier eveneens een heel belangrijk luik, als u zelf veel kennis verkrijgt over uw aandoening, ontwikkelt u een betere omgangsstrategie met uw klacht.
Ondanks het feit dat we actief blijven, verliezen we allemaal met het ouder worden automatisch aan spierkracht. Dit is ook de oorzaak dat iedereen vaker overbelastingsletsels krijgt. De huidige richtlijnen adviseren om elke dag licht intensief te bewegen: probeer per week 150 tot 300 minuten matig of 75 tot 150 minuten op hoog niveau actief te zijn. Eveneens is het belangrijk 2 tot 3 maal per week specifieke oefeningen uit te voeren voor stevigere botten en een beter evenwicht. We werken samen op kracht, uithouding, evenwicht en mobiliteit.
Extra informatie: www.valpreventie.be
Een leven zonder handen kunnen we ons niet voorstellen, denk maar aan het gebruik van onze handen tijdens wassen, aankleden, eten, schrijven en werken. Met de handrevalidatie benaderen we de hand in al zijn facetten zowel preventief, conservatief als postoperatief. Enkele voorbeelden van pathologieën, die we behandelen, zijn: instabiliteitsklachten, trauma’s, overbelastingen, Dupuytren, De Quervain, littekens, oedeem, artrose, reumatoïde artritis, CRPS, carpal tunnel syndroom, golfers- en tenniselleboog.
In de praktijk maken we gebruik van klassieke sporttape, kinesiotape en dynamic tape. Taping passen we toe bij mensen met houdingsproblematiek, bekkeninstabiliteit, diastase m. rectus abdominis, spierscheur, enkeldistorsie, lymfeproblematiek, littekens en alignatiestoornissen. Dit kan zowel preventief als curatief toegepast worden. Taping is een onderdeel van de behandeling, het is geen behandeling op zich.
Ondernemingsnummer:
BE 0694 946 305
Rizivnummers.
Dorien: 5-42061-72-527
Willem: 5-56211-84-527
Tinne: 5-57286-76-527
Tatjana: 5-63807-54-601